Bakan Şimşek BES soygununda yeni taktiklerini açıkladı

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, çalışanların maaşlarından kesilen BES parasında 2018 planlarını anlattı.

Bakan Şimşek BES soygununda yeni taktiklerini açıkladı

Çalışanların ücretlerinden yıllar boyunca kesinti yapılarak emeklilik şirketleri aracılığıyla sermayenin hizmetine para aktarılmasının hedeflendiği Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkışlar AKP’yi hayalkırıklığına uğratacak derecede yüksek çıkınca, yeni yılda sigorta tekellerini ihya edecek yeni planlarla emekçilerin cebine yeniden göz dikmeye hazırlanılıyor.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Daha çok katılımcı çekmek ve uygulamayı iyileştirmek için otomatik BES’i yeniden kurguluyoruz. Buna ilişkin çalışmalarımız son aşamaya geldi” dedi.

Otomatik BES’te sisteme giren 7.5 milyon çalışanın yüzde 55’inin (4 milyon kişi) 2 ay içinde çıkış yapmasına ilişkin Şimşek, “Cayma oranları beklentimizin üzerinde gerçekleşse de çalışanların yarısının sistemde kalarak, 14 yıldır yürürlükte bulunan BES’teki katılımcı sayısının yarısına bir seneden kısa sürede ulaşılması başarıdır.” diyerek fiyaskonun üzerini kapatmaya çalıştı.

Şimşek, cayma oranlarındaki artışı ise sistemin tanıtımının yeteri kadar yapılamaması, kamuoyunda sistemle ilgili oluşan ‘negatif’ algılar ve çalışanların cayma döneminden sonra sistemden çıkış yapamayacaklarını düşünmesinin etkili olduğunu söyledi.

Sistemi ‘iyileştirecek’ alternatifler

Şimşek yeni yılda planlarını ise şöyle açıkladı:

“Sisteme yeniden giriş yapmak isteyen katılımcılar için başlangıçtaki bin liralık devlet katkısını yeniden hesaplayacağız. Sisteme yeniden girişte 2 yıl beklenmesi zorunlu olmadan, sistemden cayan vatandaşlarımızın daha cazip hale getirilecek tüm haklardan faydalanabilmesinin önünü açacağız. Mevcut uygulamada 2 ay olan cayma dönemi süresini de 6 aya kadar uzatmayı düşünüyoruz. Bu sürede yine anapara koruma garantisi sunulacak. Taahhüt edilen devlet katkısının nemalandırılmasına ilişkin süreç ve düzenlemeler katılımcıların lehine olacak şekilde yeniden düzenlenecek ve bu hususlarda iyileştirmeler yapılacaktır.”

http://gazetemanifesto.com/2017/10/02/beste-daha-buyuk-soygun-kapida/