Erdoğan: Trump ile görüşmeye özel önem atfediyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM 72. Genel Kurulu'na katılmak için ABD'nin New York kentine gitmeden önce Atatürk Havaalanı'nda açıklama yapıyor.

Erdoğan: Trump ile görüşmeye özel önem atfediyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM 72. Genel Kurulu’na katılmak için ABD’nin New York kentine gitmeden önce Atatürk Havaalanı’nda açıklama yapıyor.
Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

 

  • New York’ta bulunacağım süre zarfında ABD Başkanı sayın Trump da dahil bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşmeler gerçekleştireceğiz. Trump ile görüşmeye özel önem atfediyorum. Gündemimizde bir çok önemli gelişme bulunuyor. Bu görüşmenin faydalı olacağına inanıyorum.
  • BM Güvenlik Konseyi’nde sürekli söylediğimiz gibi dünya beşten büyüktür, bunu yine gündeme getireceğiz. Bu benim ilk kez katılacağım BM Güvenlik Konseyi toplantısı değil. Katıldığımız günden bu yana öncelikler değişti. Ancak bizim ilkeli tutumumuz, mazlumun sesi olma iddiamız ve değişimin şart olduğu yönündeki ifadelerimiz hep baki kaldı. Hak bildiklerimizi söylemekten, doğruları dile getirmekten asla çekinmedik. Bize düşen elimizle, dilimizle, buna imkan olmadığı zaman kalbimizle yanlışı düzeltmektir.
  • (TEOG’un kaldırılmasını istediğine yönelik açıklama) Dün Başbakan ile bu konuyu etraflıca konuştuk. Uygulamaya girmesi konusunda bir mani yok. Çok basit bir konu. Hemen bu adımın atılması mümkün. Bu konuda sayın Başbakan ile mutabakatımız da oluştu. Temenni ediyorum ki bunu süratle ülke gündeminden çıkarmak tüm yavrularımızı, ailelerimizi rahatlatacaktır. Bizim çocuklarımızın yarışı okulda yapmalarına vesile olacaktır.
  • (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde yapılacak bağımsızlık referandumuna ilişkin) Baktık ki bu Kuzey Irak Yönetimi aynı şekilde devam ediyor. Bir defa burada bizi rahatsız eden bir durum var. Bizler aynı medeniyetin aslında mensuplarıyız. Onların Kürt olması bizi birbirimizden ayırmıyor. Ama bu anlayışı Irak’ın bölünmesine ilişkin bir anlayışa teslim ederseniz, size müsaade etmeyiz. Burada Irak merkezi hükümetinin takındığı tavır onların doğal hakkıdır.Gördüğümüz kadarıyla Irak hükümeti ile aynı istikamete bakıyoruz. Bu istikamet nedir Irak’ın bölünmez bütünlüğüdür. ABD’de Irak Başbakanı ile de görüşeceğiz.
  • Trump ile yapacağım görüşmede bu konuyu da ele alacağız.