Rusya: İdlib'deki durum El Nusra'nın eylemleriyle ağırlaşıyor

Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Suriye'deki gerilimi azaltma bölgelerinde birbirinden ayrı fakat büyük terörist gruplarının hala faaliyette olduklarını belirtti.

Rusya: İdlib'deki durum El Nusra'nın eylemleriyle ağırlaşıyor

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Lavrentyev, “Bu bölgelerde eskiden de olduğu gibi, birbirinden ayrı fakat hala yeterince büyük radikal terörist gruplarının hala faaliyette olduklarını, bu grupların bazen ılımlı silahlı gruplarının kontrolündeki bölgeleri hükümet ordusuna ateş açmak için kullandıklarını ve doğal olarak bu ateşe karşılık verilmesine neden olduklarını belirtmek gerekir. Tüm bunlar doğal olarak süreci bir derece engelliyor. Fakat biz şimdi gerilim bölgelerindeki halkın güvenliğini sağlamak için bu tür eylemlere bir tepki mekanizması geliştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Lavrentyev, Astana’daki görüşmelerin 7. turunda İdlib’deki gerilimi azalta bölgesinin ve o bölgeye gözlemci yerleştirme konularının görüşüldüğünü, bölgedeki durumun Fetih el Şam’ın (El Nusra Cephesi) eylemleri nedeniyle ağırlaştığını söyledi.

Rus diplomat, “İdlib’de oluşturulan bu önemli gerilimi azaltma bölgesini görüştük. Bu bölge diğerlerine göre en zor, çünkü orada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gözlem noktaları, ayrıca İran’ın gözlem noktaları ve Rus askeri polis henüz sonuna kadar yerleştirilmedi” diye konuştu.

Lavrentyev, İdlib’deki zorlukların o bölgede başta Fetih el Şam olmak üzere hala çok fazla radikal grubun bulunmasından ve bu grupların faal olmasından kaynaklandığını da sözlerine ekledi.