Yerli uçak yalanı: Türkiye Boeing'den 11 milyar dolar değerinde 40 adet uçak alacak

Boeing firması ve Türk Hava Yolları (THY) arasında yapılan görüşmede, dev bir uçak filosu satın alınması için anlaşıldı.

Yerli uçak yalanı: Türkiye Boeing'den 11 milyar dolar değerinde 40 adet uçak alacak

Havacılık sektöründeki tekellerden biri olan Boeing firması ve Türk Hava Yolları (THY) arasında yapılan görüşmede, THY’ye 11 milyar dolar değerinde 40 adet Boeing 787-9 “Dreamliners” model uçak satın almak için anlaşmaya varıldı. Sipariş kesinleştikten sonra Boeing tarafından duyurulacak.

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı ve Boeing Başkan Yardımcısı tarafından yapılan anlaşma töreni Hard of New York’ta AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapıldı.

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı “Dreamliners’ları satın alma amacımız, 3. Havaalanı’ndaki geniş gövdeli uçaklara olan talebi karşılamak, Cumhuriyet’in 100. yıldönümünde filo kapasitemizi daha da güçlendirmek ve yolcu memnuniyetini artırmak” dedi.

Ayrıca Boeing ve Türkiye’nin yaptığı bir başka anlaşma çerçevesinde Boeing Türkiye Ulusal Havacılık ve Uzay Girişimi kurulduğu duyuruldu.

AKP’nin bu büyük Boeing siparişi akıllara iktidarın ta 2011 yılından beri seçim dönemlerinde malzeme olarak kullandığı “Yerli uçak” yalanını getirdi. O yıl Türkiye’nin tüm şehirlerindeki bilboardlarda dönemin Başbakanı Erdoğan’ın fotoğrafının yanında “Yerli uçağımız göklerde” yazılı afiş asılmıştı. 2015 tarihli billboardlarda ise bu kez Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun fotoğrafının yanında “Yerli yolcu uçağımızı yapıyoruz” yazılı afişleri asılmıştı. Her seçimde ortaya atılan ‘yerli uçak’ vaadiyle ilgili AKP bu zamana dek bir sonuca ulaşmış değil.