Almanya'da 'Türkiye'ye mali yardım' tartışması

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Andrea Nahles'in 'Alman hükümetinin ekonomik sıkıntı içindeki Türkiye'ye mali yardımda bulunması' yönündeki önerisi Alman siyasetçiler arasında tartışmaya yol açtı.

Almanya'da 'Türkiye'ye mali yardım' tartışması

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Andrea Nahles’in ‘Alman hükümetinin ekonomik sıkıntı içindeki Türkiye’ye mali yardımda bulunması’ yönündeki önerisi Alman siyasetçiler arasında tartışmaya yol açtı.

Almanya’da hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin genel başkanı Nahles, gazetelere yaptığı açıklamada, Alman hükümetinin ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olan Türkiye’ye yardım etmesini gündeme getirdi.

Nahles açıklamasında,”Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaşanan siyasi anlaşmazlıklardan bağımsız olarak Türkiye ‘ye yardım edilmesini gerektiren bir durum oluşabilir” diye konuştu.

‘NE GEREKLİ NE DE TAVSİYE EDİLİR’

DW Türkçe‘nin aktardığı habere göre, Nahles’in Türkiye’ye yardım önerisi Alman siyasetçiler arasında tartışma yarattı. Yeşiller Partisi’nden Annalena Baerbock, Türkiye’ye yardımın koşula bağlanmasını isteyerek tartışmaya katılırken, partinin Eş Genel Başkanı Baerbock, Berlin merkezli Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte “Mali yardım ülkede sadece demokrasi ve hukukun üstünlüğüne geri dönüş koşuluyla olabilir” görüşünü savundu.

Bavyera Eyaleti Maliye Bakanı Albert Füracker (CSU) ise Almanya’nın Türkiye’ye yardım etmesi önerisine “Ne gerekli ne de tavsiye edilir” diyerek karşı çıktı. Münchner Merkur gazetesine konuşan Füracker, para yardımı konusunda IMF’yi işaret ederek ‘ödeme zorluğuna düşen ülkelere yardımcı olmak için gerekli deneyime ve araçlara Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) sahip olduğu’ görüşünü savundu.

Füracker açıklamasına “Eğer Türkiye siyasi nedenlerle IMF’ye bağımlılığı reddediyorsa, Avrupa Birliği ya da Almanya karşılıklı yardım için hemen atlamamalı” diyerek devam etti.

Hür Demokrat Parti (FDP) milletvekili Alexander Graf Lambsdorff ise Nahles’in yardım çağrısının “Türkiye ‘deki siyasi durumu dikkate almadan” yapıldığı yönünde eleştirdi.