AKP'nin Cargill sevdası Meclis'te

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, ABD'li gıda tekeli Cargill aleyhinde verilen mahkeme kararlarının uygulanmamasını Meclis gündemine taşıdı. CHP'li vekil, "İktidarda kalmak için insanların hep milli duygularını sömürüyorsunuz. Bursa Barosu yıllardır verdiği mücadele ile size millilik dersi veriyor" dedi.

AKP'nin Cargill sevdası Meclis'te

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, ABD’li gıda tekeli Cargill için verilen mahkeme kararlarının uygulanmamasını TBMM gündemine taşıdı.

Bursa Barosu‘nun açtığı davaların sonucuna rağmen mahkeme kararlarının uygulanmadoğomo hatırlatan Kayışoğlu, Kayışoğlu, “Bursa’da 20 yıldır süren bir çevre mücadelesi var. İktidarda kalmak için insanların hep milli duygularını sömürüyorsunuz. Bursa Barosu yıllardır verdiği mücadele ile size millilik dersi veriyor. Bursa’da bulunan Amerikan şirketi olan Cargill ile ilgili yıllar öncesinden gelen bir mücadele süreci var. Ecevit Amerika’ya gidiyor, özel bir şekilde sorunların çözülmesini istiyor, bunu yerine getirmiyor. Daha sonra Recep Tayyip Erdoğan Başbakan olduğunda 2005 yılında gitmeden önce şirketle ilgili düzenlemeler yapıyor. Mahkeme ruhsatı iptal etmesine rağmen o mahkeme kararlarını uygulamamak için ‘Toprak Koruma Kanunu’ sizin tarafınızdan o şirket için değiştiriliyor. Toprakların metrekaresi 5 liraya Cargill’e resmen peşkeş çekiliyor. Tarım dışı kullanıma başlayan bu şirket için af çıkarılıyor.” dedi.

“MİLLETİN DUYGULARINI İSTİSMAR EDİYORSUNUZ”

Bursa’da 20 yıldır kuşaktan kuşağa Cargill’e karşı mücadele verildiğini dile getiren Kayışoğlu, açılan tazminat davalarının kazanıldığını ve mahkeme kararlarının uygulanmadığını ifade etti.

2019 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidildiğini vurgulayan Kayışoğlu, “AİHM Türkiye’yi mahkum etti. Cargill ile ilgili adil yargılanma hakkını ihlal ediyorsunuz, mahkeme kararlarını uygulamıyorsunuz, yargılamalar maalesef uzun sürüyor. Amerikalı şirkete verilen mücadele ile Türkiye’yi mahkum ediyor ve Bursa Barosu’nu haklı buluyor. Madem bu kadar millisiniz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu şirketle ilgili verdiği kararları uygulayın.” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Hükümet’e yönelik “Bu ülkenin gerçekten yerli şeker fabrikalarını sattınız. Şeker kotasını denetleyen Şeker Kurumu’nu KHK ile kapattınız” diye seslenen Kayışoğlu, Nisan ayında esnafa ve çiftçiye verilmeyen milyonlarca doların Cargill’e vergi indirimi ile sağlandığını söyleyerek  “Sonra da çıkıp karşımıza hamaset duygularıyla milletin duygularını istismar ediyorsunuz. Yasaları uygulayın, samimi olduğunuzu gösterin. Biz o zaman sizin çevreye karşı duyarlı olduğunuzu milli olduğunuzu görelim” dedi.