Almanya'dan ABD'ye: Enerji politikamız Washington'da belirlenmiyor

ABD'nin Rus doğal gazını taşıyacak Mavi Akım 2 ve TürkAkım hatlarına yönelik yaptırımları sertleştirme adımına Berlin'den sert tepki geldi.

Almanya'dan ABD'ye: Enerji politikamız Washington'da belirlenmiyor

ABD’nin, Rus doğal gazını Avrupa’ya taşıyacak Kuzey Akım 2 ve TürkAkım boru hattı projelerine yönelik yaptırımlarında şimdiye kadar uygulanan muafiyetleri kaldıracağını açıklamasına ilişkin Almanya Dışişlerinden tepki geldi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “ABD yönetimi, Avrupalı şirketleri de yaptırımla tehdit eden açıklamasıyla, Avrupa’nın enerjimizi nereden ve nasıl tedarik edeceğimiz konusunda karar verme hakkı ve egemenliğini hiçe saymaktadır” denildi.

“Avrupa enerji politikası Avrupa’da belirlenir, Washington’da değil’’ ifadelerine yer verilen açıklamada, ABD’nin kendi egemenlik alanı dışındaki yaptırımlarının kesin bir biçimde reddedildiği belirtildi.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, açıklamada partnerler arasında yaptırımlar uygulanmasını doğru bulmadıklarını vurgulayarak “İhtiyacımız olan, Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin ortak bir transatlantik tutumdur. Bu yöndeki çabalar, ABD’nin kararıyla daha da zorlaşacaktır” ifadesini kullandı.