''Hastaları salıyoruz, vaka sayıları niye artıyor diye soruyoruz''

Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, "Hasta bize geliyor, tetkik istiyoruz. İzole olmasını istiyoruz ama hasta tomografiyi başka hastanede, tahlilleri başka yerde yaptırıp ertesi gün geliyor. PCR testi 2 gün sonra çıkıyor. Biz tanıyı koyuncaya kadar 10 yer dolaşıyor. Bu şekilde nasıl salgını önleriz?"

''Hastaları salıyoruz, vaka sayıları niye artıyor diye soruyoruz''

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, her şeyi doktordan sağlık personelinden bekleyen bir sistemle başarıya ulaşılamayacağını belirtti.

Tutluoğlu, “PCR testi 2 gün sonra çıkıyor. Biz tanıyı koyuncaya kadar 10 yer dolaşıyor. Bu şekilde nasıl salgını önleriz?” diye sordu.

Prof. Dr. Tutluoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Hasta bize geliyor. Şüpheleniyoruz. Tetkik istiyoruz. İzole de olmasını istiyoruz ama hasta tomografiyi başka hastanede, tahlilleri başka yerde yaptırıp ertesi gün geliyor. PCR testi 2 gün sonra çıkıyor. Biz tanıyı koyuncaya kadar 10 yer dolaşıyor. Bu şekilde nasıl salgını önleriz?

Söylemek istediğim her şeyi doktordan sağlık personelinden bekleyen bir sistemle başarıya ulaşamayız. Biz hastaya şüphelisin izole ol demekle izole olmuyor. Tanı koymamız en az 2 gün bazen daha uzun zaman alıyor. Zamanında bütün yurt dışından gelenleri yurtlarda 14 gün tutuyorduk.

Şimdi çok rahatladık hasta olması muhtemel kişileri salıyoruz insanların içine sonra da bu vakalar niye artıyor diyoruz. Şüpheli olgu safhasından itibaren kontrollü izolasyon sağlayacak düzenlemeler gerekli diye düşünüyorum. Belki de hasta o haliyle toplu ulaşım araçlarına biniyor. Şüphelenilen hastayı anında izole edeceğimiz , kesinlikle kontrolsüz teması önleyebileceğimiz bir sistem üzerine çalışmak lazım”