2023 yılında iş cinayetleri: AKP'nin kanlı bilançosu

İş cinayetleri 2023'de 2022 'e kıyasla yüzde 10 oranında artarak en az 1409 iş cinayeti gerçekleşti.

2023 yılında iş cinayetleri: AKP'nin kanlı bilançosu

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2023 yılının ilk 9 ayında en az 1409 iş cinayeti gerçekleştiğini açıkladı. Bu rakam, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 10 artış gösteriyor. İş cinayetlerinin en çok yaşandığı sektörler ise inşaat, tarım, taşımacılık, metal ve madencilik olarak sıralanıyor.

İSİG, iş cinayetlerinin nedenlerini de raporunda belirtiyor. Rapora göre, iş cinayetlerinin yüzde 90’ı patronların iş güvenliği önlemlerini almaması, yüzde 5’i işçilerin eğitimsizliği, yüzde 3’ü doğal afetler, yüzde 2’si ise diğer nedenlerden kaynaklanıyor. İSİG, iş cinayetlerinin önlenmesi için iş güvenliği denetimlerinin artırılması, işçilerin eğitim ve örgütlenme haklarının güvence altına alınması, işverenlere caydırıcı cezalar verilmesi ve iş cinayetlerinin kamuoyuna şeffaf bir şekilde duyurulması çağrısında bulunuyor.

AKP’NİN İŞ CİNAYETİ POLİTİKASI

AKP’nin iş cinayetleri konusundaki politikaları, işçilerin hak ve güvenliğini ihlal eden, patronları koruyan ve cezasızlığı teşvik eden yasal ve uygulamalardan oluşuyor. AKP, iktidara geldiği günden beri iş cinayetlerini önlemek için etkili bir adım atmamış, aksine iş cinayetlerini artıran ve gizleyen bir tutum sergilemiştir. AKP, iş cinayetlerini gizlemeye, işçileri suçlamaya ve patronları korumaya devam etmektedir. AKP, iş cinayetlerine karşı yaptığı tek şey, iş güvenliği denetimlerini azaltmak olmuştur. AKP, iş cinayetlerine karşı duyarsızlığının ve işverenlerle işbirliğinin, 2023 yılında da işçilerin canına mal olduğunu göstermiştir.