Azerbaycan Karabağ'da ateşkesi açıkladı

Azerbaycan Karabağ'daki Ermeni grupların silah bıraktığını ve ateşkesin sağlandığını duyururken, Ermenistan Başbakanı Paşinyan Rus Barış Gücü ile imzalanan anlaşmaya dahil olmadıklarını açıkladı.

Azerbaycan Karabağ'da ateşkesi açıkladı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, “Karabağ’daki Ermeni grupların silah bıraktığını, Azerbaycan ordusunun bölgedeki operasyonu durdurduğunu” duyurdu.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Karabağ’ın Ermeni nüfusunun temsilcilerinin Rus Barış Gücü aracılığıyla yaptığı başvurusu dikkate alınarak lokal nitelikli antiterör operasyonunun durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığı” ifade edildi.

Bakanlıktan yapılan resmi açıklama şu şekilde:

1. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Karabağ bölgesinde bulunan yasa dışı Ermeni silahlı oluşumları silahlarını bırakır, muharebe mevzilerini ve askeri mevzileri terk eder ve tamamen silahsızlandırılır. Ermeni silahlı kuvvetlerinin birlikleri Azerbaycan topraklarından ayrılıyor, yasadışı Ermeni silahlı oluşumları dağıtılıyor.

2. Aynı zamanda tüm silahlar ve ağır teçhizat teslim edilecektir.

3. Yukarıdaki süreçlerin uygulanması Rus barışı koruma birliği ile koordineli olarak sağlanmaktadır.

Öte yandan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Rus Barış Gücü’yle varılan ateşkes anlaşmasına Ermenistan’ın herhangi bir dahli olmadığını açıkladı.

‘ASKERİ TIRMANIŞIN DEVAM ETMEYECEĞİNİ UMUYORUZ’

Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın açıklaması ise şu şekilde:

Ermenistan Cumhuriyeti bu metnin (anlaşma metninin) oluşturulmasına hiçbir şekilde katılmamış ve müzakerelere taraf olmamıştır. Karabağ yetkililerinin ateşkes ve silahlı kuvvetlerin dağıtılması kararını kabul ettik.

Metinde “Ermenistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri’nin birliklerinin geri çekilmesi” fikrinden bahsediliyor. Bu bizim açımızdan anlaşılır bir durum değil, Ağustos 2021’den bu yana Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da ordusunun bulunmadığını defalarca söyledik. Erivan, Bakü’nün Karabağ konusundaki açıklamasını not ediyor. Askeri tırmanışın devam etmeyeceğini umuyoruz.