CHP'li Tezcan: Kılıçdaroğlu'nun 'helalleşme' açıklamasını yayınlanan video ile öğrendik

CHP Milletvekili Bülent Tezcan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun "helalleşme" çağrısını yayımlanan videodan öğrendiklerini, kurullarda tartışılmadan açıklandığını söyledi.

CHP'li Tezcan: Kılıçdaroğlu'nun 'helalleşme' açıklamasını yayınlanan video ile öğrendik

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 14 Mayıs seçimleri öncesinde yaptığı “helalleşme” çağrısını, yayınlanan video ile öğrendiklerini açıkladı.

Partinin yetkili kurullarında tartışılmadan bu açıklamanın yapıldığını ifade eden Tezcan, “Karşı değilim ama siyasi kurullarda tartışılıp karar verilmediği için örgüt yeterince sahip çıkamadı” dedi. Tezcan, “değişimciler” arasında dört-beş dönem milletvekilliği yapanların yer almasına yönelik eleştirilerle ilgili de, “Önemli olan mevcut kadroların değişim iradesinin güçlü olup yeni gelenlerin önünü tıkamama konusunda kararlı duruşu ve yeni gelenlere yol açabilmesidir. Biz de bu değişimin önünü açmak durumundayız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) diğer üyeleriyle birlikte istifasını sunan ve yeni MYK’da yer almayan CHP’li Tezcan T24’ten Eray Görgülü’nün sorularını yanıtladı.

 

‘TOPLUMA AKTARABİLMEKTE ZORLANDILAR’

Kılıçdaroğlu’nun 2021’de açıkladığı helalleşme çağrısına değinen Tezcan, “Şimdi helalleşme yaklaşımı bence doğru bir yaklaşım. Yani yanlış değil. Ama helalleşme yaklaşımı dikkat ederseniz çok tartışıldı. Neden çok tartışıldı? Çünkü tarihsel kökeniyle beraber tartışma yaratacak bir yaklaşım olduğu için partinin siyasi kurullarında önceden bütün çerçevesiyle tartışılıp karar verilmediği için parti sahip çıkmakta zorlandı. Yani partinin il örgütleri, ilçe örgütleri partinin kadroları reddetmediler ama sahiplenmekte zorlandılar. Bunu topluma aktarabilmekte zorlandılar.

‘AÇIKLAMAYI HERKES VİDEODAN ÖĞRENDİ’

Bunlar yetkili kurullarda tartışılmadan açıklandı. Sayın Genel Başkan’ın bir videosuyla açıklandı. Herkes öyle öğrendi bunu. Hepimiz öyle öğrendik. Yetkili kurullar da öyle de öğrendi. Kastedilen de bu tutum belgesinde. Ben helalleşmeye karşı değilim. Başından beri doğru bir tutumdu ve savunuyorum. Ama bunun belirlenme biçimi doğru olmazsa örgütler yeterince sahip çıkamıyor. Çıkamayınca doğru bir politika esaslı doğru bir politika hak ettiği sonucu vermiyor. Bir başka mesele işte başörtüsüyle ilgili yasa teklifi. O da benzer bir şekilde genel başkanın videosuyla bir gecede ortaya atıldı. Benim yaklaşımdan bakarsanız helalleşme savunulması gereken bir şeydir. Diğeri gereksiz bir işti. Yani bu aşamada ama Sayın Genel Başkan, o zaman bunun gerekli olduğunu düşünerek bununla ilgili bir karar verdi. Şimdi bu meseleler partinin kurullarında, siyasi kurullarda tartışılıp bütün boyutlarla ele alınsa bu sıkıntılar yaşanmazdı. Paradigma değişikliği yaratabilecek meseleler politika değişiklikleri özellikle tek bir kişinin kararıyla verilmemesi lazım. Bu siyasi kurullarda Parti Meclisi’nde görüşülmeli, Merkez Yönetim Kurulu’nda görüşülmeli. Buralardan karar verildikten sonra ele alınmalı” dedi.