Hayvancılığın merkezi Diyarbakır’da ucuz et kuyruğu

Hayvancılığın ana merkezlerinden biri olan Diyarbakır’da et fiyatları tavan yaptı. Kuzu etinin kilosu 300, dananın ise 400 TL’ye dayandı. Son bir ayda gelen zamlar tüketicileri Et ve Süt Kurumu’na yönlendirdi. Kuyruk her geçen gün uzuyor.

Hayvancılığın merkezi Diyarbakır’da ucuz et kuyruğu

Hayvancılığın ana merkezlerinden biri olan Diyarbakır’da et tutarları tavan yaptı. Kuzu etinin kilosu 300, dananın ise 400 TL’ye dayandı. Son bir ayda gelen zamlar tüketicileri Et ve Süt Kurumu’na yönlendirdi. Vatandaşların oluşturduğu kuyruk her geçen gün uzuyor.

Diyarbakır’da, vatandaşlar ucuz et alabilmek için sabah erken saatlerde sıraya giriyor. Merkez Kayapınar İlçesi’nde saat 07.00’da Et ve Süt Kurumu Satış Mağazası önünde beklemeye başlayan vatandaşlar önce fiş alıyor. Ardından sırası gelen yurttaş bir kilo kıyma bir kilo kuşbaşı alıyor. Satış mağazasında kıymanın kilosu 180 lira, kuşbaşı 200, kavurmanın kilosu ise 295 TL’den satılıyor.

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, et fiyatlarındaki artışın kasaplardan kaynaklanmadığını söyledi.

Hiçbir ürünün yerinde durmadığını belirten Atlı, “Bir porsiyon yemeğin fiyatı bile 200 TL olmuş. Bu zamları biz yapmıyoruz. Bugün hangi kaleme zam gelmemiş ki. Hayvancılıkta Diyarbakır önemli bir bölge ama günümüzde kimse besicilik ve hayvancılık yapmak istemiyor. Girdi maliyetleri çok yüksek. Vatandaş hayvana evladı gibi bakıyor fakat karşılığını almayınca bu işi yapmak istemiyor. Şu an besicilerin ciddi çoban sıkıntısı var. 35 bin TL maaşlı çoban bulunamıyor.” diye konuştu.

‘İTHAL ETMEKLE MESELE ÇÖZÜLMEZ’

Hayvancılık ve üretime destek verilmesi gerektiğini belirten Atlı, “Hükümet köklü çözüm bulmadığı taktirde büyük problemler bizi bekliyor. Birkaç yıl sonra tamamen ithalat ete mahkum oluruz. Karkas etini ithal etmekle mesele çözülmez. Bu günü kurtarmaya yöneliktir. Bir dönem dışarıdan ithal et getirdiler, 5-6 ay sonra yeniden mesele yaşandı.

Kendi toprağında üretime ve besiciye destek vereceksin, bundan başka çözüm yok. Hayat şartları zor. Emekliye 7 bin 500 TL para veriyorsun. Bu parayla nasıl yaşam yaşayacaksın. Kasapta bir kilo kemikli kuzu et fiyatı 270 TL, dananın 360 TL olmuş. Bu insanlar nasıl geçimini yapacak. Emekli birinin et alma şansı yok. Kilosu 200 TL’de olsa emekli et alamaz” ifadelerini kullandı.