İstanbul ve Ankara'da üniversiteli gençlik "Laiklik Özgürlüktür" söyleşilerinde buluştu

SDT'nin düzenlediği “Laik ve bilimsel bir akademi mümkün mü?” konu başlığındaki söyleşiler Dr. Barkın Asal ve Prof. Dr. Ahmet Yıldız'ın katılımıyla gerçekleşti.

İstanbul ve Ankara'da üniversiteli gençlik

Üniversitelerde bilimin, aydınlanmanın ve sosyalizmin sesini yükselten Sosyalist Düşünce Toplulukları (SDT) İstanbul ve Ankara’da üniversiteli gençlikle buluştu.

“Laik ve bilimsel bir akademi mümkün mü?” konu başlığındaki söyleşiler İstanbul’da Dr. Barkın Asal’ın (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi), Ankara’da Prof. Dr. Ahmet Yıldız’ın (Eğitim Bilimleri Fakültesi) katılımıyla gerçekleşti.

ANKARA

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yıldız’ın konuşmacı olarak katıldığı söyleşi, Eğitim Bilimleri Fakültesi PDR Öğrencisi Ozan Ovalı’nın moderatörlüğünde Eğitim-İş salonunda yapıldı. Söyleşide “Dincilik, gericilik ve piyasacılık eğitimi nasıl etkiliyor?”, “Eğitim olmadan gelecek olur mu?” alt başlıkları konuşuldu.

SDT söyleşisi (Ankara)

“SIRA ARKADAŞLARIMIZI MÜCADELEYE DAVET EDİYORUZ”

Açış konuşmasını Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi PDR öğrencisi Ozan Ovalı yaptı. Ovalı şunları söyledi: “Böyle bir etkinliğin yapılması laik ve bilimsel bir eğitime ulaşmak adına önemli. Liselerde, Üniversitelerde eşit ve laik bir eğitim için sıra arkadaşlarımızı SDT ve Sosyalist Liseliler saflarında mücadeleye çağırıyoruz.”
Ovalı, açış konuşmasının ardından sözü Ahmet Yıldız’a devretti.

“EĞİTİM YOLUYLA KURULAN CUMHURİYET EĞİTİM YOLUYLA YIKILIYOR”

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yıldız konuşmasında eğitimdeki gericileşmeye dikkat çekerek şunları söyledi:
“Kuruluşun anti-tezini yaşıyoruz. Eğitim yoluyla kurulan Cumhuriyet eğitim yoluyla yıkılıyor. Dindar nesiller yetiştirme projesi bugün tüm hızıyla devam ediyor. Okullar kitapların bile yasak olduğu bir yer haline geldi. Fikri üretim tarikatların elindeyken karma eğitim tartışılıyor, karma eğitim eleştirisi ülkenin Talibanlaşmasını sağlar.”

Prof. Dr. Ahmet Yıldız (SDT Ankara Söyleşisi)

“GÜNÜMÜZ EĞİTİM SİSTEMİNDE FIRSAT EŞİTLİĞİ GİTTİKÇE AZALIYOR”

Eğitimdeki sınıfsallaşmaya dikkat çeken Yıldız “Günümüz eğitim sisteminde fırsat eşitliği gittikçe azalıyor. Önceden köy okulları köydeki yoksul bir ailenin çocuğunu bile aydın yapabiliyorken artık böyle bir durum çok daha zor hale geldi. Elimizdeki araştırmalar bunu doğruluyor. Bu durumda eğitimdeki dinselleşme ve piyasacılık birliktelik gösteriyor, birbirini besliyor” dedi.

Dr. Barkın Asal (SDT İstanbul Söyleşisi)

İstanbul ve Ankara’daki söyleşiler, katılımcı hocaların sunumlarının ardından öğrencilerin soruları ile devam etti. Söyleşilerde gerici rejim altındaki eğitim ve akademinin bilimsellikten uzaklaşması konu edilirken öğrencilerden gelen, “Bilimsel bir akademinin laik olması neden önemlidir?” sorusu da söyleşileri zenginleştirdi.

Sosyalist Düşünce Toplulukları önümüzdeki dönemde de bilimsel, akılcı ve laik bir akademi için alternatif bir alan yaratarak söyleşilerine devam edecek.

 

SDT Söyleşisi (İstanbul)