Türkiye'nin en zengin 100 ailesi: İşçi sınıfının sırtından yükselen zirveler

Türkiye'nin en zengin yüz sermaye grubunun servetleri, işçilerin alın teri, canı ve kanı pahasına büyüyor.

Türkiye'nin en zengin 100 ailesi: İşçi sınıfının sırtından yükselen zirveler

Haber: Akın GÜÇLÜ

Ekonomist Dergisi’nin yayımladığı Türkiye’nin en zengin 100 ailesi listesi, servet dağılımındaki adaletsizliği ve işçi sömürüsünü bir kez daha gözler önüne serdi. Listede yer alan ailelerin sicillerinde düşük ücret, sendika düşmanlığı, iş cinayetleri, vergi kaçakçılığı ve kamu ihaleleri gibi kara lekeler bulunuyor. Bu ailelerin servetleri, işçilerin alın teri, canı ve kanı pahasına büyüyor. Gelir eşitsizliği sadece ekonomik bir sorun olarak değil, aynı zamanda sosyal ve toplumsal bir sorun olduğu su götürmez bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Bu ailelerin büyüklükleri ve zenginlikleri karşısında işçi sınıfının yaşadığı zorluklar ise gerçek bir karşıtlık oluşturuyor.

Türkiye’nin ekonomik tablosu, büyük bir gelir eşitsizliğine işaret ederken Ekonomist Dergisi, “En Zengin 100 Araştırması”nın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Türkiye’nin en büyük servetine sahip isim ve aileler belli oldu. İlk sıraları Koç ve Sabancı paylaşırken, “5’li çete” olarak nitelendirilen Mehmet Cengiz, Orhan Cemal Kalyoncu, Naci Koloğlu, Nihat Özdemir’nin yönettiği şirketler de listede yer aldı.

İSRAİL BAĞLANTISI

İsrail-Filistin savaşı sonrası başta hükümet olmak üzere Türkiye’deki sermaye grupları Filistin yanlısı bir dizi açıklama yapmışlardı ancak ilerleyen süreçte bu açıklamaların madalyonun bir yüzü olduğu basın ve kamuoyunda görülmüştü. Madalyonun diğer yüzü ise Türkiye sermayesinin İsrail ile ticari ilişkilerini geliştirmesidir. Bu anlaşmaların en son getirisi son olarak Çağdaş Holding (İlk 100 arasında 59. sırada) İsrail’in 1 numaralı çelik tedarikçisi olarak İsrail’den “en büyük ihracatçı” ödülünü almasıdır. Çağdaş Holding MÜSİAD üyesidir. TÜSİAD üyesi Zorlu Holding (İlk 100 arasında 13. sırada) ise İsrail’den “en büyük yatırımcı” ödülünü almıştır. İsrail’in Gazze’ye bombardımanı sürerken düzenlenen törende ise Zorlu Holding Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “yılın ihracatçısı” ödülünü almıştır.

AKP FAKTÖRÜ

Türkiye’nin en zengin 100 ailesinin servetlerinin bir başka kaynağı ise iktidarın sağladığı peşkeş, kıyak ve vergi afları. Bu ailelerin sahip olduğu şirketler, iktidarın yakın çevresine verdiği kamu ihaleleri, devlet garantili projeler, vergi indirimleri, vergi muafiyetleri, vergi affı gibi imtiyazlardan yararlanıyor. Bu imtiyazlar, kamunun kaynaklarının bu ailelere aktarılması anlamına geliyor. Örneğin, AKP ile zenginleşen ve kamu ihaleleriyle büyüyen Cengiz, Limak ve Kalyon üçlüsü, 2023 yılında dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketler arasında ilk 10’a girdi. Bu şirketlere, devlet garantili projelerle de bütçeden milyarlarca lira aktarıldı. Bu şirketlerin milyonluk vergileri silindi, kazançları vergiden muaf tutuldu.

İŞ CİNAYETLERİ

Son yayınlanan verilere göre; Türkiye, iş cinayetlerinde Avrupa’da 1 sırada yer alırken dünyada ise 9 sırada yer alıyor. Bu iş cinayetleri bizlere patronların işçilerin kanıyla zirvelere yerleştiklerini gösteriyor.

İşte ilk 100’de yer alan aileler: