TBB ve barolardan Yargıtay'ın AYM adımına yanıt: Anayasal düzene başkaldırı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi ile ilgili attığı adıma TBB ve Türkiye çapında barolardan karşı çıkış geldi.

TBB ve barolardan Yargıtay'ın AYM adımına yanıt: Anayasal düzene başkaldırı

Anayasa Mahkemesi’nin Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği kararı tanımayarak AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve barolardan yanıt geldi.

TBB: ANAYASAL DÜZENE BAŞKALDIRI

Konu ile ilgili TBB “Bu karar Anayasal düzene karşı açık bir başkaldırıdır” başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Anayasa Mahkemesinin Ş. Can Atalay başvurusunda verdiği ihlal kararı üzerine bugün aldığı “uymama” ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması şeklindeki kararı Anayasal düzeni değiştirme teşebbüsüdür.

Dairenin; Anayasa Mahkemesini âdeta terör örgütleriyle birlikte hareket etmekle suçlayan, milletin iradesi olan yüce Türkiye Büyük Millet Meclisini tedip etmeye çalışan, bir yargı makamının Türk Milleti adına verdiği karara yakışmayacak ifadeler kullanan kararı, hukukun üstünlüğü ilkesinin geçerli olduğu bir hukuk devleti için dönüm noktası niteliğindedir.

Bu karara imza atan Yargıtay üyeleri derhal görevden el çekmeye davet edilmeli ve haklarında Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu tarafından ceza soruşturması başlatılmalıdır.

Birliğimiz tarafından Anayasal düzeni yok sayan ilgili Yargıtay Daire Üyeleri bakımından “görevden el çektirmeye davet” yaptırımının uygulanması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kuruluna yarın itibariyle gerekli başvuru yapılacaktır. Bu Anayasa tanımaz keyfi uygulamaya karşı hukukun üstünlüğünü ve yurttaşlarımızın haklarını korumak için barolarımızla istişare edilerek yapılacakları belirlemek üzere yarın sabah olağanüstü gündemle toplantı kararı alınmıştır.

Bugüne kadar her türlü darbe teşebbüsünün tereddütsüz karşısında yer alan Türkiye Barolar Birliği demokratik hukuk devletini korumak için üzerine düşen görevi yapmaktan asla çekinmeyecektir.”

ANKARA BAROSU: YARGITAY TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NI TASFİYE ETTİ

Yargıtay’ın adımı ile ilgili Ankara Barosu da bir açıklama yayınladı. “Yargıtay Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı tasfiye etti. Bugünü unutma!” başlıklı açıklamada Anayasa’nın 153. maddesinin hatırlatıldığı ve görevini kötüye kullandığı söylenen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ağır Ceza Dairesi üyeleri hakkında suç duyursunda bulunulacağı belirtildi.

İSTANBUL BAROSU: YARGI DARBESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ!

İstanbul Barosu’nun yaptığı açıklamada ise “Yargıtay 3. Ceza Dairesi bugün aldığı karar, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlayacağını hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek açıklıkta düzenleyen (m.153/6) hükümlerine aykırı olup, yargı darbesi niteliğindedir” ifadeleri yer aldı. Tüm üyelerini Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmaya davet eden İstanbul Barosu’nun ayrıca Yargıtay Başkanlar Kurulu’na da suç duyurusunda bulunacağı belirtildi.

Baro tarafından ayrıca 14.11.2023 saat 11:00’da “Hukuka saygı ve yapılacak suç duyurusunun basın açıklaması” için tüm hukukçular 14.11.2023 Salı günü saat 12:00’da Çağlayan Adliyesi’ne davet edildi.

İZMİR BAROSU: YARGIYI TESLİM ALMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ

İzmir Barosu da duruma tepki göstererek, “Yargı eli ile yaptığınız skandal değil darbedir. Yargıyı teslim almanıza izin vermeyeceğiz!” başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklamada “Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Anayasa Mahkemesi kararına uymak yerine Av. Ş. Can Atalay hakkında ‘hak ihlali kararı veren’ Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması hukuk skandalı değil hukuk devletine yapılmış bir darbedir. İzmir Barosu olarak suç işleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında tüm şikâyetler yapılacak olup bu kararı protesto etmek üzere tüm meslektaşlarımızı 09.11.2023 Perşembe günü saat 12.30’da İzmir Merkez Adliye ile bulundukları ilçe adliyelerin önünde eş zamanlı yapılacak oturma eylemi ile basın açıklamasına davet ediyoruz.” denildi.

TÜRKİYE ÇAPINDA BAROLARDAN KARŞI ÇIKIŞ: YARGI DARBESİNE SESSİZ KALMAYACAĞIZ!

Türkiye çapında barolar konu ile ilgili açıklamalar yayınlayarak, Yargıtay’ın attığı adımı protesto ettiler, durumu yargı darbesi olarak niteleyerek sessiz kalmayacaklarını bildirdiler.

BURSA BAROSU: YARGI DARBESİNE VE ANAYASA’NIN AÇIK İHLALİNE SESSİZ KALMAYACAĞIZ!

ANTALYA BAROSU: ANAYASAL DÜZENE KARŞI SUÇ İŞLENMESİNE SESSİZ KALMAYACAĞIZ!

ADANA BAROSU: YARGITAY 3. CEZA DAİRESİ ÜYELERİ ANAYASA’YA KARŞI SUÇ İŞLEMİŞTİR, GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLMELİDİR

AFYON BAROSU: YÜKSEK MAHKEMELER ARASINDA ASTLIK ÜSTLÜK İLİŞKİSİ YOKTUR. ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI BAĞLAYICIDIR!

ARTVİN BAROSU: HUKUKSUZLUĞA SESSİZ KALMAYACAĞIZ

MERSİN BAROSU

DİYARBAKIR BAROSU: HUKUKSUZLUĞA SESSİZ KALMAYACAĞIZ

AYDIN BAROSU

BATMAN BAROSU: HUKUKU SAVUNMAK GEREKİR

GAZİANTEP BAROSU: YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE ANAYASAL GÜVENCELERİN YOK SAYILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

GİRESUN BAROSU

BOLU BAROSU: HUKUKUN KURUMSAL YAPISI VE ANAYASAL SINIRI KORUNMALIDIR

 

KAHRAMANMARAŞ BAROSU: HUKUKUN KURUMSAL YAPISI VE ANAYASAL SINIRI KORUNMALIDIR

 

KOCAELİ BAROSU: TUZ KOKMUŞTUR

KÜTAHYA BAROSU: YOK HÜKMÜNDEDİR

MANİSA BAROSU: HUKUKUN KURUMSAL YAPISI VE ANAYASAL SINIRI KORUNMALIDIR

ORDU BAROSU

 

SAKARYA BAROSU

SİİRT BAROSU: HUKUKUN YANINDA YARGISAL DARBELERİN KARŞISINDAYIZ

SİVAS BAROSU: ANAYASA’NIN SINIRLARI AŞINDIRILMAMALIDIR

ŞANLIURFA BAROSU: HİÇBİR KİMSE YA DA ORGAN KAYNAĞINI ANAYASA’DAN ALMAYAN BİR DEVLET YETKİSİNİ KULLANAMAZ

ŞIRNAK BAROSU: ANAYASAL DÜZENE YAPILMIŞ BU DARBE GİRİŞİMİNDEN DERHAL VAZGEÇİLMELİDİR!

ZONGULDAK BAROSU