TKH: Türkiye AB'nin çöplüğü değildir

Türkiye Komünist Hareketi'nden yapılan açıklamaya göre "Ülkemizin sömürülmesine, emekçilere kölelik koşulları dayatılmasına, Türkiye'nin AB'nin çöplüğü olmasına "hayır" diyoruz" ifadeleri kullanıldı.

TKH: Türkiye AB'nin çöplüğü değildir

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Avrupa Birliği (AB) ile imzlanan çöp ihracı anlaşmalarının ükemizi AB’nin çöplüğü haline getirmesine karşı bir açıklama yayımladı.

TKH’den yapılan açıklamada “Ülkemize gelen milyonlarca ton atık, en tehlikeli kategorisinde yer alan atıklardır. İnsanların sağlığını elinden alan, kaynakları tüketen bu ticaretin tek kazananı patronlar, kaybedeni ise emekçi halktır” denildi.

TKH’den yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

Gümrük birliği anlaşmasıyla ülkemizi “pazar” haline getiren, geri kabul anlaşmasıyla ülkemizi “sığınmacı gettosu” yapan Avrupa Birliği, endüstriyel çöpünü de ülkemize atıyor. Türkiye, AB’nin “çöp ihracatının” açık ara farkla başında gelmektedir. AB’nin resmi istatistik kaynaklarının 2022 yılında yayınladığı rapora göre, sadece 2021 yılında 14,7 milyon ton atık Türkiye’ye gönderildi! Üstelik bu atıkların neredeyse çok büyük çoğunluğu atık metallerden oluşmakta.

Ülkemize gönderilen atıkların önemli bir çoğunluğu bir avuç tersane, metal ve geri dönüşüm sanayi patronun çıkarlarına yaramaktadır. Geri dönüşüm sektöründe çalışan yüz binlerce işçi en geri, ilkel, sağlıksız, köleliği andıran koşullarda çalışıyor. Ülkemize gelen milyonlarca ton atık, en tehlikeli kategorisinde yer alan atıklardır. İnsanların sağlığını elinden alan, kaynakları tüketen bu ticaretin tek kazananı patronlar, kaybedeni ise emekçi halktır.

“Dünya beşten büyüktür” söyleminin ardına gizlenen siyasi iktidar bilsin ki; ülkeyi çöplüğe çevirerek büyük değil, “arka bahçe” olursunuz.

Ülkemizin sömürülmesine, emekçilere kölelik koşulları dayatılmasına, Türkiye’nin AB’nin çöplüğü olmasına “hayır” diyoruz.