İsrail savaş uçaklarının Kıbrıs'taki İngiliz üssünü kullandığı iddia ediliyor: İngiltere savaş suçu konusunda sessiz

İsimsiz İngiliz yetkililerin, Gazze'yi bombalayan İsrail F-35'lerinin İngiltere'nin yakınlardaki Kıbrıs'taki genişleyen hava üssüne erişime sahip olduğunu açıklamasının ardından, Birleşik Krallık ordusunun ziyaretleri reddetmeyi reddetmesi, savaş suçlarına suç ortaklığı konusunda daha fazla şüpheyi artırdı.

İsrail savaş uçaklarının Kıbrıs'taki İngiliz üssünü kullandığı iddia ediliyor: İngiltere savaş suçu konusunda sessiz

İngiliz hükümeti, Kıbrıs’taki üslerinin Gazze’nin bombalanmasını kolaylaştırmak için kullanılıp kullanılmadığına ilişkin herhangi bir bilgiyi açıklamayı reddediyor.

Doğu Lothian Alba Milletvekili Kenny MacAskill, Savunma Bakanlığı’na, 7 Ekim 2023’ten bu yana herhangi bir İsrail Hava Kuvvetleri F-35 savaş uçağının Kıbrıs’taki geniş RAF üssü Akrotiri’ye inip inmediğini sordu. RAF Akrotiri, uzun süredir İngilizlerin Orta Doğu’daki bombalama kampanyalarının sahne noktası olarak kullanılıyor ve İsrail’in başkenti Tel Aviv’den 280 mil uzakta bulunuyor. Uçuş süresi 40 dakikadır.

Savunma Bakanlığı ise soruya şu cevabı veriyor: Operasyonel güvenlik nedenleriyle ve politika gereği, Savunma Bakanlığı, yabancı ulusların askeri uçak hareketleri veya operasyonları hakkında yorum veya bilgi sunmamaktadır.

Bu, Daily Express’in kısa bir süre önce “üst düzey kaynakların” İsrail F-35’lerinin yakın zamana kadar Birleşik Krallık’ın Kıbrıs üssüne erişime sahip olduğunu söylemesinin  ardından geldi.

İNGİLTERE’NİN SUÇ ORTAKLIĞI

İsrail’in askeri varlıklarının Gazze’deki harekâtı sırasında Britanya topraklarını kullandığına ilişkin son bilgiler, Birleşik Krallık bakanlarının insanlığa karşı suçlar işlediğine dair şüphelerin daha da artmasına neden olabilir.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) geçtiğimiz günlerde İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığının “makul” olduğuna karar verdi ve olayı araştırıyor. Bu arada Nikaragua’da İngiliz hükümetine, ülkeyi soykırıma suç ortaklığı nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’na göndermeyi düşündüğünü belirten bir yazı gönderdi .

Daha önce de, İsrail’in Gazze’yi bombalamaya başlamasının ardından İngiltere’nin gizlice Kıbrıs’taki üslerine 500 ek asker konuşlandırdığı  ortaya çıkmıştı.

İngiltere hükümeti ayrıca geçen ay, 7 Ekim’den bu yana dokuz İsrail askeri uçağının İngiltere’ye inip kalktığını itiraf etmişti. Savunma Bakanlığı başlangıçta uçuş sayısı hakkında herhangi bir bilgi vermeyi reddetmişti, ancak İngiltere’de yayın yapan bağımsız basın kuruluşu Declassified İsrail Hava Kuvvetleri tarafından işletilen altı uçağın Britanya’ya indiğini bulmuştu.

Kaynak: Declassified UK