TKH'den İliç eylemi: Ülkemiz emperyalist şirketler tarafından işgal edilmiştir

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Erzincan İliç'te yaşanan maden faciası sonrasında bugün Murat Kurum'un bir önceki dönem bakanlık yaptığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi.

TKH'den İliç eylemi: Ülkemiz emperyalist şirketler tarafından işgal edilmiştir

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Erzincan İliç’te yaşanan maden kazası sonrası bugün AKP’nin İBB adayı Murat Kurum’un önceki dönem bakanlık yaptığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde eylem düzenledi.

TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek’in katılımıyla gerçekleşen eylemde okunan basın açıklamasında yaşananların basit bir facia olmadığı bunun bir katliam olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada “Emperyalist şirkete, onun yerli işbirlikçi şirketlerine bu madenin işletilmesi iznini AKP vermiştir. Bu yetmemiştir düzmece ÇED raporlarıyla bu işletme bugüne kadar faaliyetlerine devam etmiştir. Bu yetmemiştir, şirket biraz daha fazla para kazanabilmek, karına kar katmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kapasitesini arttırmak için başvurmuş, AKP ona yol vermiş ve bugünkü katliamın yolu açılmıştır” denildi.

TKH’den yapılan açıklama şu şekilde: 

Partimiz Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Erzincan İliç’te yaşanan ve göz göre gelen katliamı madende kapasite artışına onay veren AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum’un önceki dönem bakanı olduğu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde Genel Başkanımız Aysel Tekerek’in de katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tekerek burada yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“İliç’te yaşanan bir katliamdır. Bunun adı doğal bir felaket, iş kazası değildir. Bunun adı basit bir facia da değildir, bunun adı katliamdır. Bu katliam daha önce Soma’da, Ermenek’te, Çorlu’da, Kozlu’da olduğu gibi göz göre göre yaşanmıştır.

AKP BU KATLİAMA YOLU AÇMIŞTIR

Emperyalist şirkete, onun yerli işbirlikçi şirketlerine bu madenin işletilmesi iznini AKP vermiştir. Bu yetmemiştir düzmece ÇED raporlarıyla bu işletme bugüne kadar faaliyetlerine devam etmiştir. Bu yetmemiştir, şirket biraz daha fazla para kazanabilmek, karına kar katmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kapasitesini arttırmak için başvurmuş, AKP ona yol vermiş ve bugünkü katliamın yolu açılmıştır. Bu da yetmemiş şirketin vergi borçları silinmiştir.

İŞÇİLERİN UYARILARNA RAĞMEN ÜRETİME DEVAM EDİLMİŞ

İşçi kardeşlerimizin tehlike uyarılarına rağmen üretime devam edilmiş ve dünkü katliam yaşanmıştır.

Açık açık söyleyelim; bizim ülkemiz emperyalist şirketler tarafından işgal edilmiş bir ülkedir. Bu emperyalist şirketler, onların yerli ortakları ve siyasi iktidar bu ülkeyi ucuz iş gücü olarak görüyor. Bu ülkenin çevresine, doğasına, kıyılarına, madenlerine kendi malları gibi bakıyorlar. Emperyalist şirketler için yargı denetimi sorun değildir çünkü yargı AKP denetimiyle çalışmaktadır. TMMOB’un İliç ile ilgili davası hala sürmektedir ve dava sürerken bu katliam yaşanmıştır.

AKP, emperyalist şirketler ve onların yerli işbirlikçileri bu katliamın baş sorumlusudur. Bu sorumlular yargı önüne çıkartılmalı ve madenin kapısına kilit vurulmalıdır. Ama bu yetmez. Biz bu ülkenin komünistleri, yurtseverleri olarak emperyalizmin bu işgalini sonlandıracağız. Bu ülke tekrar bağımsız bir ülke olana kadar bizim mücadelemiz devam edecek.”