Tunç Soyer, Nutuk'tan okudu: 'Elbette hesabımız olacak'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhur İttifakı tarafından hedef alınan sözlerine dair "Osmanlı bizim atalarımız. Bizim onlarla hiçbir meselemiz olamaz" derken "1'inci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında ülkeyi emperyalist güçlere teslim edenlerle elbette hesabımız olacak" diye ekledi.

Tunç Soyer, Nutuk'tan okudu: 'Elbette hesabımız olacak'

İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşan CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kurtuluş Savaşı döneminde Osmanlı Devleti’nin başında olanlarla ilgili sarfettiği sözleri üzerine AKP ve MHP tarafından hedef alınmıştı.

Soyer, bunun üzerine bugün Habertürk TV canlı yayınında bir açıklama yaptı. Soyer, “Aslında bunlar benim sözlerim değil. Ben Nutuk’tan ilham aldım” diyerek Nutuk’un 5’inci sayfasından bir bölümünü okudu. Soyer, Atatürk’ün şu sözlerini aktardı:

“Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu grup, I. Dünya Savaşı’nda (1) yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmış. Büyük Savaş’ın uzun yılları boyunca millet yorgun ve fakir bir durumda. Milleti ve memleketi I. Dünya Savaşı’na sürükleyenler, kendi hayatlarını kurtarma kaygısına düşerek memleketten kaçmışlar. Saltanat ve hilâfet makamında oturan Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve bir de tahtını koruyabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa’nın başkanlığındaki hükûmet âciz, haysiyetsiz ve korkak. Yalnız padişahın iradesine boyun eğmekte ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecekleri herhangi bir duruma razı.”

“SADECE YUNAN DEĞİL Kİ”

Soyer, daha sonra şu ifadeleri kullandı:

“Mustafa Kemal Atatürk, bu büyük direnişi ve Kurtuluş Savaşı’nı başlatırken bildiğimiz gibi Osmanlı Sevr’i imzalamış ve ülke işgal altına girmiş. Şimdi bu ülkenin işgaline rıza gösterenler bir tarafta, bir tarafta da emperyalist güçlere karşı direnişi başlatan Mustafa Kemal Atatürk ve bizim kahraman atalarımız. Biz bir kurtuluş gününde bunu yad etmek mecburiyetindeydik. Yunan’dan bahsetmemek diye birşey yok. Biz hepsini, o kısacık 3 buçuk 4 dakkaya sığan bir konuşma içinde ’emperyalistler’ olarak tarif ettik. Çünkü sadece Yunan değil ki… İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar… O günün büyük emperyalist güçleri tarihin en büyük tokadını bizden yediler. Hafızayı tazelemek işte bu yüzden önemli. Hafızayı kaybederseniz hurafelere, gerçek dışı bilgilere ve inançlara sarılırsınız.”

Soyer sözlerini “Benim ve arkadaşlarımın Osmanlı ile bir meselesi yok. Osmanlı bizim atalarımız. Bizim onlarla hiçbir meselemiz olamaz. 1’inci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında ülkeyi emperyalist güçlere teslim edenlerle elbette hesabımız olacak” diyerek tamamladı.